ישנם מקרים בהם אדם הולך לעולמו אך לא מותיר אחריו צוואה, או שהצוואה שהותיר לא כוללת את כל נכסיו. מה על יורשיו לעשות במקרה זה? כיצד יחולק עזבונו של המנוח מבלי שהותיר אחריו הוראות מסודרות?
בהיעדר צוואה, צו ירושה הוא הפתרון הניתן ליורשים לצורך הסדרת האופן בו יחולק העיזבון. צו ירושה הוא למעשה מסמך משפטי אשר מצהיר על זהות היורשים, זכויותיהם וחלקם בעיזבון. צו זה הינו צו הצהרתי בלבד, אשר אינו מפרטי את נכסי העיזבון, אך הוא נדרש לצורך מימוש זכויות הירושה של היורשים באופן חוקי.
תהליך קבלת צו ירושה
לצורך קבלת צו ירושה יש להגיש בקשה לקבלת צו ירושה לאחת משתי הערכאות בעלות הסמכות לטיפול בבקשות מסוג זה: הרשם לענייני ירושה (זה שבתחום סמכותו התגורר המוריש), או בית דין רבני המוסכם על כל היורשים. במידה והמוריש לא התגורר בארץ בעת פטירתו, יש להגיש את הבקשה לצו ירושה ללשכת הרשם לענייני ירושה אשר בתחום סמכותו נמצאים נכסי העיזבון. ההחלטה לאיזו ערכאה לגשת נתונה לשיקול דעתם של היורשים, אולם כדאי לקחת בחשבון שלכל אחת מן הערכאות חוקים מנחים משלה העשויים להשפיע על התוצאות.
את הבקשה יכול להגיש כל מי שיש לו עניין בעיזבון, בין אם מדובר בקרוב משפחה, או בנושיו של אחד מהיורשים או של המנוח עצמו. הגשת מסמכי הבקשה יכולה להתבצע באופן עצמאי על ידי המבקשים או באמצעות עו"ד המתמחה בענייני ירושה אשר מייצג את המשפחה אל מול הרשויות ומטפל בהליך כולו באמצעות ייפוי כוח.
שלבי הגשת הבקשה והטפסים הנדרשים
את הבקשה לצו ירושה יש להגיש על גבי טופס מיוחד בארבעה העתקים (מקור + 3 העתקים). בטופס יש למלא פרטים כגון: שמות היורשים, מידת קרבתם המשפחתית למוריש, מה חלקו של כל אחד בעיזבון ופרטים מזהים נוספים. כמו כן, במידה ואחד מהיורשים מבקש להסתלק מזכויותיו בירושה יש לציין זאת בטופס הבקשה ולצרף תצהירי הסתלקות מקוריים.
אל הבקשה יש לצרף את המסמכים הבאים:
- תעודת פטירה מקורית (במידה ואין יש להגיש בקשה להוכחת מוות)
- שני שוברי תשלום על אגרת פתיחת תיק ואגרת פרסום בעיתון
- אישור על משלוח הודעות בדואר רשום לכל היורשים
- ייפוי כוח במידה ומגיש הבקשה הוא עו"ד המייצג את היורשים
על מגיש הבקשה לחתום על התצהיר שבטופס, ולאמת את החתימה באמצעות עורך דין, נוטריון, שופט או דיין בבית דין רבני.
הטיפול בבקשה מתבצע על ידי הרשם לענייני ירושה. עותק מן הבקשה מועבר אל בא כוח היועץ המשפטי לממשלה במשרד האפוטרופוס הכללי לצורך בדיקה משפטית. במקביל לכך, הרשם לענייני משפחה מפרסם הודעה בעיתונות היומית על הגשת הבקשה לצו ירושה, וזאת כדי לאפשר למתנגדים לבקשה להגיש התנגדויות לצו וזאת תוך 14 יום.
התשובה מן האפוטרופוס הכללי מתקבלת לאחר 45 יום באחד משלושה אופנים: א. אישור הבקשה ב. בקשה להשלמת פרטים חסרים ג. העברת התיק להמשך בירור בביהמ"ש לענייני משפחה.
עם קבלת התשובה ובמידה ולא הוגשו התנגדויות, יינתן צו ירושה למגישי הבקשה. עם צו זה יכולים היורשים לגשת למוסדות כמו בנקים או לשכת רישום מקרקעין כדי לממש את זכותם בעיזבון. כדאי לדעת שטופס הבקשה לצו ירושה זמין גם באופן מקוון כך שאין צורך בניסוח משפטי כדי להכין אותו, אך עם זאת חשוב לדייק ברישומים ולהגיש את המסמכים המתאימים בהתאם להוראות החוק. כדי להבטיח כי צו הירושה יוגש בהתאם לכללים ולא יידחה רצוי להתייעץ עם עו"ד לענייני משפחה.